DE DUISTERE KANT VAN SUCCES

We weten het allemaal, waar een voorkant is, moet ook een achterkant zijn. Omdat elke medaille nu eenmaal altijd een keerzijde heeft. Een ontmoeting met je schaduw biedt ook kansen voor diepgaande groei. Deze ontmoeting geldt zelfs als een absolute voorwaarde voor een gezonde spirituele ontwikkeling.

Succes gaat nu eenmaal gepaard met een duistere kant. Op deze duistere kant rust nog altijd een taboe. Hebzucht, lust, jaloezie, woede, schaamte en zelfs angst. Angst om het succes te verliezen. Angst dat anderen je succes misgunnen. Angst dat anderen je het succes af willen pakken. En het is ook waar dat succes vijanden oproept. Jaloezie ligt altijd op de loer: mensen die jou het succes diep misgunnen. Ik durf wel te beweren dat jaloezie de grootste duistere kant van succes is. Maar er zijn nog veel en veel meer duistere kanten van succes, zoals hoogmoed, overschatting en hebzucht. Ontdek jouw persoonlijke schaduwkanten via jouw geboortehoroscoop. Luister deze aflevering en vraag je horoscoop hieronder aan!

Als je liever luistert, luister dan hier naar de drie afleveringen van De Astrologie Podcast ‘DE DUISTERE KANT VAN SUCCES’.

WAT ZIJN SCHADUWKANTEN?

Schaduwkanten zijn ‘verboden’ gevoelens en gedragingen die ontspringen uit een verstopte, donkere deel van onszelf. Het wordt ook wel de persoonlijke schaduw genoemd. Iedereen heeft een schaduw. Jij, ik, jouw partner, jouw kinderen, jouw ouders maar ook je compagnon, je investeerder en jouw personeel. Onze schaduw ontwikkelt zich in onze beginjaren als gevolg van het wegstoppen van negatieve gevoelens om een acceptabel ego op te bouwen.

HOE KOM JE ACHTER JOUW SCHADUWKANT?

Het is vrij simpel om er achter te komen wat jouw schaduwkanten zijn. Het is namelijk een deel in jezelf die er niet mag zijn en die je weerspiegelt ziet in de ander. Je leest het goed. Kijk, we leven in een spiegelparadijs. We projecteren onze binnenwereld op de buitenwereld. Dat is de enige manier om echt te ervaren en te verbinden. We hebben zo onze voorkeuren en afkeuren. Als we iemand afkeuren, of diens gedrag, dat zegt het iets over onze voorkeuren. We mogen iets van de ander niet. En dat heeft weer met onszelf te maken.

Ik vond het bijvoorbeeld vroeger belachelijk dat mensen zich gingen verkleden. Schmink, uitdossen en vervolgens de clown uithangen. Ik veroordeelde iedereen die dat deed. In mijn wereld was het ‘not done’ dat je je als volwassenen ging verkleden en een andere identiteit aannam. Ik vond het iets pathetisch hebben. Maar later leerde ik dat het te maken heeft met mijn grote verantwoordelijkheidsgevoel en serieuze taakopvatting. Ik vond dat ik altijd in controle moest zijn, en dat ben je niet als je je als een debiel gedraagt in een smurfenpak of in een Daltonspak om maar wat te noemen, althans dat vond ik. Mijn bonusmoeder sjeesde ons in allerlei kostuums. Van Mini Mouse tot non. Ik begreep er de lol niet van in en iedereen die zich verkleedde, kelderde in mijn ogen in aanzien.

Maar wat zei dat over mij? Dat ik dus als kind niet mocht spelen. Mij niet vrij mocht voelen. Dat ik vooral niet leuk en grappig moest doen en dat ik geen podium mocht pakken zonder toestemming.

Maar pas toen ik astrologie ging studeren kwam ik er achter dat ik behoorlijk veel steenbok-energie bezit. Ik ben een Ram, maar ik heb een accordeon aan planeten in het tiende huis. Het oorspronkelijk huis van de Steenbok. Mijn Zon, Mercurius, Maan, Venus staan daar. Het is het huis van reputatie, status, werk en publiekelijk aanzien. Ik vind het dus belangrijk om als degelijk gezien te worden, maar ik ben dat ook in doen en laten.  Steenbok is gestructureerd, ambitieus en serieus. Steenbok wil klimmen naar de top en is wars van opsmuk.

Wil je jouw schaduwkanten ontdekken? Vraag dan hier jouw gratis geboortehoroscoop aan.

Ik ben integer en steek met niemand de draak. Ik houd me altijd en overal aan mijn woord. Ik geloof niet in sluiproutes en tijdsverspilling. Anderen vinden me misschien te pragmatisch, maar ik heb gewoon geen zin in onbelangrijkheden. Al wat niet essentieel is, gaat bij mij overboord. En daar hoort stom verkleden ook bij. 

Anderen fungeren als een ongewenste spiegel voor de hekel die je aan jezelf hebt. Dus de mensen die houden van verkleden, hebben mij onbewust gebracht naar een schaduwkant van mijn Steenbok-energie. Het mag er gewoon niet zijn en dus keurde ik het af bij anderen.

We hebben allemaal blind spots – neigingen en trekken die we niet aanvaren en dus op de omgeving projecteren, waar we ons tegen verzetten. Zelfs verontwaardigd zijn en woedend op reageren. Door ons eigen idealisme zijn we blind voor het feit dat de strijd zich binnenin onszelf afspeelt, en dat de vijand eigenlijk op ons eigen stoepje zit.

Je kunt dus projectie op ego-niveau heel gemakkelijk identificeren. Als iets of iemand in jouw omgeving je gewoon informatie verschaft, projecteer je vermoedelijk niet, maar als het een effect op je heeft, is de kans groot dat je het slachtoffer bent van je eigen projecties.

deborah cabau astrologie de schaduwkanten van succes geboortehoroscoop

“Minachting jegens anderen betekent minachting naar jezelf.”

Projecties kunnen iets neurotisch hebben. Maar als je er bewust van bent kun je ook er vanaf komen. Daar is de meeste coaching op gericht. Dus als je ooit een coach, psycholoog of therapeut hebt gehad, dan weet ik haast wel zeker dat je aangesproken bent op je projecties en dat je daar zo onderhand nu wel bewust van bent. Het vergt tijd en moed om van je projecties af te komen, maar het is niet onmogelijk!

DE SCHADUWKATER

De maatschappij legt op ons allen een grote druk. Je moet ‘presteren’. Je moet succes ‘najagen’. Er zijn zoveel ouders die hun kinderen – goed bedoeld – op een prestigieuze school zetten zodat ze later ‘succesvol’ kunnen worden.

Individuen, maar ook bedrijven, beleven vaak een periode van schitterende successen, maar al snel wordt dat overschaduwt door een onbehaaglijk gevoel: Hoe lang blijft het succes aan? Hoe kan ik nog méér succes behalen? Wat gebeurt er als ik geen succes meer heb?

Het lekkere gevoel van trots slaat als een blad aan een boom om in bezorgdheid. Blijdschap maakt plaats voor gevoelens van machteloosheid en zelfs van wanhoop. Je kunt heel vermoeid raken van de grote druk die je jezelf hebt opgelegd en je kunt zelfs door een persoonlijke crisis heen gaan. Ik noem het de ‘schaduwkater’. Als de koorts van succes zakt, wil je zo snel mogelijk weer een high. En dat geldt voor bijna iedereen. Bijna. Dus niet voor iedereen. Er zijn wijze mensen, vooral ondernemers, die hebben leren omgaan met de pieken en de dalen.

deborah cabau schaduwkant astrologie horoscoop shadow

Het zijn de mensen die juist niet een fles champagne leegschudden in het luchtledige en denken dat er vanaf nu alleen maar the way up is! Nee, het zijn de mensen die zich realiseren dat ze een succes hebben geboekt, maar dat het geen garantie geeft voor blijvend succes. Ze blijven bescheiden en blazen niet hoog van de toren. Ze hebben de top van de berg bereikt, maar ze zien in de verte de volgende berg waar ze pas zullen komen als ze eerst weer door een dal zijn gegaan.

Topondernemers zijn in mijn ogen die mensen die inspirerend zijn voor het personeel. Het personeel wil graag zich identificeren met een succesvol bedrijf. Lid zijn van een winning team. Vooruitgang in innovatie is bijvoorbeeld ook een succes. Maar zoals met alles niets is blijvend. Een topondernemer zal moeten blijven innoveren en aanjagen. Soms met succes maar vaker blijft het succes uit en is het oorverdovend stil.

Er rust vaak schaamte als het succes uitblijft. Daarom melden we niet graag dat iets is mislukt. Zoals een sales call, een auditie, een product dat niet verkoopt of een rekening dat niet betaald wordt of wat dan ook. We hebben het idee dat we falen en je het maar beter niet aan de grote klok kunt hangen, omdat je gezien kan worden als een mislukkeling. En niemand wil geassocieerd worden met mislukkingen. Succes, en dan met name materieel of reputatie-technisch gebied, vinden we heel belangrijk. Je kent de types vast wel die zich ook alleen maar begeven in de buurt van succesvolle mensen. Net zoals vliegen op stront.

deborah cabau astrologie de schaduwkanten van succes omringen

Mensen maken graag foto’s met bekende mensen. Want hun succes straalt dan op hen af. Althans zo is de gedachte. Maar als deze bekende mensen vergruisd worden door een misstap in hun leven, dan wil niemand meer met deze persoon worden geassocieerd. De schaduw is niet alleen maar een individueel probleem. Groepen en landen hebben een collectieve schaduw, die tot gevaarlijke daden aanleiding kan geven, zoals racisme, het zoeken van een zondebok, het creëren van een vijand en zelfs tot oorlog.

SUCCES KOMT MET SLAPELOZE NACHTEN

Een succesvol persoon heeft net zo goed slapeloze nachten. Wel meer dan anderen. Ze hebben angst voor een publiek schandaal, dat ze gezien zullen worden als prooi, dat ze onthuld zullen worden als fraudeur enzovoort. Een succesvol persoon kent ook familievetes, verhalen over bedrog, hebben te maken met een op handen zijnde scheiding, zijn bang dat ze maar iets zeggen tegen een verkeerd persoon. Succesvolle mensen verbergen meer dan je zo op het eerste gezicht kan zien.

“Als we stukken van onszelf blijven wegstoppen, gaat dat onvermijdelijk ten koste van onze ziel.”

Echte leiders hebben geleerd van hun eigen diepte. Zoals Eleanor Roosevelt, Abraham Lincoln, Winston Churchill, Florence Nightingale, maar om dichter bij huis te blijven … ook ik. Ook ik heb geleerd van mijn telleurstellingen, fouten en andere pijnlijke momenten in mijn leven.

Ben jij een (top)ondernemer? Dan wil je ik meegeven dat je je niet moet laten overmannen door overmoed en hoogmoed. Ze zeggen niet voor niets: “hoogmoed komt voor de val.” Je moet leren om te schakelen van het zakelijke naar het persoonlijke op het moment dat het gewenste succes wordt behaald.

OVERMOED LIGT OP DE LOER EN HAALT JE ONDERUIT

In het lange, malse gras van het succes, voelt men zich maar al te gauw meer dan men is. Daarin liggen de verborgen voetangels en klemmen van trots en hebzucht. Allemaal verstoringen van het ego. Als er overmoed is, leren we niet meer.

deborah cabau schaduwkant astrologie horoscoop

Je schaduw herken je bijvoorbeeld aan:

  • Je gaat jezelf speciale kundigheden toeschrijven. Je gaat je groter voordoen dan je bent. Je bent ervan -overtuigd dat jij niet meer stuk kan. Dat falen voor jou niet meer bestaat en je gaat anderen beoordelen en veroordelen;
  • Je bepaalt zelf opeens naar wie je wel en niet luistert. Je gaat je ‘adviseurs’ afschieten omdat je gaat denken dat ze jaloers zijn, jou toch niet snappen en jij hen ook niet wilt snappen. Kortom; compleet niet meer openstaat voor feedback of suggesties. Dan heb je een groot probleem;
  • Je gaat bevestigen hoe belangrijk je wel niet bent door jezelf privileges toe te eigenen. Je wilt de beste zitplaatsen, je wilt als eerste worden geholpen, je wilt jezelf continu op de voorgrond plaatsen. Je vindt dat je recht hebt op een voorkeursbehandeling. Je gaat ook hoogmoedig praten en bepaalt de regels voor anderen, alsof je vanaf nu boven de ander staat. Jij vindt dat je meer te zeggen hebt en wilt de schijnwerpers op jou. Je krijgt als het ware een ‘air’ zowel zakelijk als privé. Maar het maskeert alleen nog meer jouw diepgewortelde onzekerheid. Een schaduwkant van jezelf die je aan het verbloemen bent;
  • Jij gaat de moraalridder spelen. Jij deugt en de anderen niet. Je gaat extreem uitvergroten wat het contrast is tussen jou en de ander en verwerpt alles en iedereen die niet voldoen aan jouw onoprechte aangemeten rechtvaardigheidsnormen. Dit ten einde om jou als de ‘goedzak’ uit de bus te laten komen.

De schaduw trekt aan de ego-touwtjes. En zolang je er zelf niet van bewust bent, is dit erg destructief. Je houdt er nog minder aan over dan dat de situatie vóór het succes was. Relaties verarmen, psychologisch sta je in de kou en je moet van voor af aan beginnen met relaties. Sommigen willen niets meer met je te maken hebben en anderen zijn bang voor je. Jouw ego crasht en dat kan je een identiteitscrisis opleveren.

“Overmoed is een dekmantel om een scala aan schaduwkanten te maskeren. Het succes is je naar het hoofd gestegen.” Schaduwkanten bezitten het potentieel om ons te laten groeien, mits we bereid zijn om de schaduw aan te kijken. Willen we ontdekken waar ons succes ligt en hoe we het kunnen bereiken, dan moeten we elke dag aandacht geven aan onze schaduw. Hiervoor moeten we ons op onszelf terugtrekken, zodat we tot nieuwe inzichten kunnen komen. En daar hebben we een mentor, een coach, een gids en soms een therapeut bij nodig.

deborah cabau astrologie de schaduwkanten van succes horoscoop

JE SCHADUWKANTEN OMARMEN IS EEN WEZENLIJK ONDERDEEL VAN SPIRITUEEL LEIDERSCHAP

Mensen die langdurig succes hebben weten ook dat succes niet oneindig is. Ze hebben een wat meer gebalanceerd karakter en bewaren hun rust. Denk maar aan Mark Zuckerberg van Meta. Hij blijft cool ondanks succes op succes. Maar hij ging diep door het stof omdat hij 11.000 mensen moest ontslaan. Dat is maar liefst 13% van het personeelsbestand. Hij neemt de schuld op zich voor de misrekeningen in het verleden, die deze ontslaggolf nu noodzakelijk maken. Ik weet zeker dat dit hem niet zwaar aangerekend zal worden, omdat hij er niet om bekend staat uit de hoogte te doen en hij nog steeds dezelfde houding en kleding draagt als toen hij het bedrijf begon. Naast dat hij zijn hand in eigen boezem steekt, is zijn goodwill nog super hoog te noemen.

Zuckerberg maakt het niet mooier dan het is, en dat hij nu faalt is een gevolg van het risico dat hij heeft genomen om iedereen te laten investeren in zijn fictief universum Metaverse. Zijn schaduw hierin is hebzucht. Hij wil alsmaar meer en meer. Hij wil groeien. Hij wil vooruitgang. Maar hij wil ook financieel gewin voor zichzelf en zijn stakeholders. Daar is niets mis mee. Hij is met zijn bedrijf niet voor niets beursgenoteerd. Iedereen volgt hem op de voet.

“Everyone carries a shadow, and the less it is embodied in the individual’s conscious life, the blacker and denser it is.” – Carl Jung

Hij heeft van zijn schaduw ‘hebzucht’ iets aantrekkelijks gemaakt. Je mag namelijk meedoen met hem. Je kunt aandelen kopen. Je kunt voor hem gaan werken. Je kunt je bedrijf laten groeien via zijn platform.

Kortom, hier zie ik duidelijk iemand die zijn schaduw deelt met anderen waardoor er sprake is van win-win. Dat maakt hem sympathiek en geliefd en geen prooi van zijn eigen schaduw. Hij weet dat er genoeg mensen zijn die zich kunnen identificeren met de schaduw hebzucht. Daar haakt hij op aan.

Zuckerberg praat niet over hebzucht. Hij verkoopt niet zijn belang maar zijn missie: mensen wereldwijd connecten en bedrijven de kans geven om ook te groeien zodat de grote bedrijven de monopolie hebben. Zo worden we allemaal een beetje rijker en boeken we als mensheid voortuitgang. Dit is mijn interpretatie van wat ik hem zie doen met zijn bedrijf. Dit staat los van zijn gelikte woorden in het jaarverslag.

OWN YOUR SHADOW BEFORE IT OWNS YOU

In mijn spiritueel leiderschapstraject: Astrologie als Bedrijfsstrategie besteed ik veel aandacht aan de schaduwkanten van de ondernemer. Hier zit zoveel goud. Ik leer je hoe interne en externe stakeholders zich kunnen identificeren met jouw missie zodat het altijd voor je gaat werken en niet tegen je.

Waarom is dit traject noodzakelijk?

Met alleen charismatisch leiderschap kom je er niet. De helft van deze wereld bestaat inmiddels uit charismatische influencers. De crux zit hem in inside- out spiritueel leiderschap. Maak contact met jouw kern om vanuit daar de brug te slaan tussen jezelf, de ander en je ideaal.

DE ASTROLOGIE PODCAST

BUSINESS ASTROLOGIE VOOR EXPERTS

Deborah dringt tot je diepste kern door en helpt je om je expertstatus te claimen en door te groeien naar Bedrijfsalchemist. Geheime wapen? ASTROLOGIE + HIGH-END POSITIONERING. Vraag gratis jouw geboortehoroscoop aan via 👉🏻 https://deborahcabau.nl/geboortehoroscoop/

Door naar deze podcast te luisteren groeit je emotionele en spirituele intelligentie. Je leert hoe je als expert je kunt vestigen als de #1 autoriteit in jouw markt en hoe je met het grootste vertrouwen je bigger vision deelt. Wil je voortaan geen aflevering missen? Abonneer je dan op De Astrologie Podcast.

Ben je een kennis-expert en wil je next level gaan en bedrijfsalchemist worden? Plan dan je call voor vrijblijvend gesprek. Ik ben de astrologie business expert, je bent bij mij in goede handen.

© Deborah Cabau | Deborah is een Spirituele Business Coach en Business Astroloog. Zij de oprichter van de School voor Bedrijfsalchemisten®️, bestseller auteur van The Holy Grail voor Bedrijfsalchemisten, host van De Astrologie Podcast en bedenker en maker van Deborah On Demand. Een 24/7 spirituele chatdienst voor ondernemers.

Kernwaarden: spiritualiteit, bewustzijn, persoonlijke groei en ondernemen.

DEBORAH CABAU ASTROLOGISCH BUSINESSCOACH

Mijn missie is om kennisexperts en professionele coaches te helpen met het maken van goede strategische keuzes. dat doe ik door het goud op te sporen in de persoonlijke horoscoop en deze te vertalen naar een personal brand business die tikt als een klokje.

Wil je ook een succesvolle business als spirituele ondernemer? Stap in mijn magische wereld waarin we samen met behulp van astrologie en gechannelde boodschappen jouw strategie vormgeven.

Dit is het moment!

Anderen lezen ook

Schrijf je in voor

The Holy Grail

Schrijf je hier in voor het boek The Holy Grail voor Bedrijfsalchemisten, welke op 24 oktober 2024 gaat uitkomen, en wordt op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen.

Marketing door

Direct aanvragen

Geboortehoroscoop

De stand van de sterren tijdens jouw geboorte heeft enorm veel impact op je karakter en het verloop van je leven.

Aan de hand van jouw geboortehoroscoop kan ik je bijna alles vertellen over jouw persoonlijkheid.

Nieuwsgierig naar jouw eigen geboortehoroscoop?

Meld je aan

Holy Grail

Op 24 oktober 2024 lanceer ik groots mijn boek The Holy Grail voor Bedrijfsalchemisten in het prachtige Planetarium Groningen. Tijdens dit event neem ik je mee in mijn fascinatie voor de kosmos met een adembenemende DOME-projectie die de hele koepel vult. Het wordt een ervaring die je nog lang zal bijblijven!

Wil je daar graag bij zijn?