MASTERCLASS HOE JE EEN NARCIST ONTMASKERT MET ASTROLOGIE

Er huist in ons allen een Narcistje! Iedereen heeft wel wat narcistische trekjes. Narcisme is op zich niet fout. Wat een gevaarlijke en egoïstische eigenschap is, of zelfs een persoonlijkheidsstoornis vormt, is wanneer narcisme is ontwikkeld als een extreme coping-eigenschap: de wereld en anderen zien als ‘objecten’ die bedoeld zijn om het ego te dienen.

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis is een aandoening die vrij zeldzaam is en moeilijk te genezen. Het brengt ongelooflijke schade toe aan hun slachtoffers.

narcist

De meeste narcisten die je zult tegenkomen zijn geen rasechte narcisten, maar mensen met psychische wonden en trauma’s, die er toe hebben geleid dat ze narcistische eigenschappen hebben ontwikkeld.

Narcisten zijn schadelijk en beledigend om in de buurt te hebben, maar ze zijn niet per se kwaadaardig of volledig ontregeld. Je kunt zelf ook prima leven met je eigen narcistische trekjes naast je empathisch vermogen, liefdesgevoelens en andere attente eigenschappen.

Narcisme wordt pas een probleem wanneer de zelfzuchtige agenda, in combinatie met het gebrek aan empathie, het hoofdkenmerk wordt en mensen begint te gebruiken en zomaar te dumpen alsof ze nooit bestaan hebben.

Als astrologisch businesscoach gebruik ik mijn analytische vaardigheden en creatieve geest om mensen diep inzicht te geven in zichzelf en meer commerciële mogelijkheden voor ze te zien dan ze zelf voor mogelijk houden. Wat ik vaak zie in de experts die ik begeleid is dat zij zichzelf vaak wegcijferen ten koste van hun eigen veeleisende klanten met zelf al dan niet narcistische trekjes.

Als dit gebeurt dan doen ze dat omdat ze zelf moeite hebben om groots op de voorgrond te treden. Maar het is juíst belangrijk om als ondernemende kennisexpert aan zelfpromotie te doen. En dat doe je door goed zichtbaar te zijn en te staan voor je eigen visie.

Mijn vader was iemand met twee gezichten. Duidelijk een narcist. Mijn vader wilde alsmaar kinderen op de wereld zetten. Dat is hem ook gelukt, met vier vrouwen weliswaar. Niet omdat hij van kinderen hield maar omdat hij letterlijk dacht dat hij op deze manier zichzelf kon vermenigvuldigen. Hij vond zichzelf heel wat, dus zijn genen moesten en zouden worden doorgegeven. Hij wilde pochen bij de gemeenschap en dat iedereen over hem zou praten. Een misvatting van hem was dat zijn ziel zich zou voortzetten in al zijn kinderen en dat hij van ze gedaan kon krijgen wat hij wilde.

Als je meer wilt weten over hoe ik mijn jeugd heb ervaren op Ibiza dan kun je dat terugluisteren in deze podcast:

Doordat ik zelf als kind te maken heb gehad met een narcistische vader, ben ik nu in staat om een narcist vanaf kilometers afstand te detecteren. Ik heb natuurlijk mijn vaders horoscoop uitgebreid bestudeerd en vergeleken met die van andere bekende narcisten. Daarom kan ik in iemands horoscoop zien in hoeverre iemand neigt naar narcisme of juíst waarom iemand het slachtoffer kan worden van een narcist.

In dit monsterartikel (je bent er wel even zoet mee) vertel ik je alles over narcisme in relatie tot astrologie. Een artikel om vaker terug te lezen dus pinnen maar op je Pinterest! 😊 Ben je ook benieuwd naar jouw persoonlijke horoscoop en wat ik daar precies allemaal uit kan halen? Vraag dan nu jouw gratis geboortehoroscoop hier aan.

Mocht dit artikel te lang voor je zijn dan kun je mijn driedelige masterclass over narcisme hieronder beluisteren.

Wat betekent narcisme?

In de mythologie was Narcissus een mooie, jonge man. Je weet wel, zo’n frisse verschijning met een aura die een kamer doet verlichten. Op een dag ging hij op jacht en rende hij zich rot. Om bij tanken vond hij een beekje waar hij toe werd aangetrokken vanwege de glinstering van het water. Hij boog zich over het water om zijn dorst te lessen en zag vervolgens een prachtige frisse verschijning: zijn spiegelbeeld. Hij reikt ernaar, tracht hem te kussen, kukelt voorover en verdrinkt in zichzelf.

narcist

Uiteraard zijn narcisten niet alleen mannen. Kijk maar eens op social media. Hoeveel accounts bestaan er wel niet met opgepoetste portretafbeeldingen van strakgetrokken vrouwen?

Onze selfiecultuur is een mooi voorbeeld van onze innerlijke behoefte aan egomassage. Hoe vaak kijk jij naar jouw eigen foto’s? En waarom voel je steken in je buik als je knappere exemplaren tegenkomt dan jezelf?

Ok … ok … dit geldt niet voor iedereen. Maar het is een waarheid als een koe dat de tijdlijn van influencers uitpuilen van selfies in allerlei poses van zelfverheerlijking. Soms overduidelijk geposeerd en soms quasi nonchalant. Tja, we kennen allemaal een bepaalde mate van ijdelheid en we willen ons van onze beste kant laten zien. Of we hebben juist wat te verbloemen onder die sensuele of zelfverzekerde blik.

narcist

‘Narcisten nemen graag en empaten geven graag. Daarom trekken ze elkaar aan.’

Narcisten hebben juist niet de bedoeling om zich aan de ander over te geven of om zichzelf weg te cijferen. Een narcist zal het nooit toegeven maar hij of zij wil dat er belangeloos van hem of haar wordt gehouden. Want iemand die echt van ze houdt geeft ze zelfrespect en zelfacceptatie terug. Want tja, als iemand van je houdt dan ben je dus meer dan de moeite waard.

‘Empaten zijn natuurlijke verzorgers en voelen een sterke drang om anderen te helpen.’

Het ego die dan toch al heel broos is, brandbaar en wraakzuchtig, wil continue bewijs nodig hebben. Zo’n ego wordt dus gevoed door een ander. Daarom zijn empaten gevers en narcisten nemers.


Een narcist voelt zich kwetsbaar als hij of zij zich openstelt en vindt dat er genoeg op zijn of haar hart is getrapt. Daarom verlangt een innerlijke stem, Echo genoemd in de mythologie, dat je eerst maar eens moet bewijzen dat jij van hem of haar houdt. Want Echo hoort: “Ik hou van jou” en praat de narcist na: “van jou, van jou, van jou’.

Een narcist moet meer leren om ‘jij’ te zeggen in plaats van ‘ík’.

narcist

‘Narcisme is een constante behoefte aan egomassage.’

Vraag hier vandaag nog je gratis geboortehoroscoop aan en ontdek hoe de hemel stond toen jij werd geboren en wat de sterren zeggen over jouw karakter.

Verdrinken in eigenliefde

Een narcist wil schitteren en voor altijd jong blijven. Het ego van een narcist is beschadigt en buitenproportioneel opgeblazen. Deze eigenliefde maakt van elke intieme relatie een schijnvertoning. De narcist houdt alleen van zichzelf. Narcisme komt voort uit de angst tekort te komen. Het ‘ik’ staat centraal, de ander dient slechts om door het echo van het verlangen geweldig gevonden te worden.
De ander moet aan een reeks verwachtingen voldoen, waarvan ‘geen probleem maken’ de voornaamste is.

narcist

‘Een narcist heeft een extreem laag zelfbeeld en wil geadoreerd worden. Je moet het niet verwarren met ijdelheid, want ijdelheid richt zich op iemands buitenkant. Narcisme zit heel diep van binnen. Toch bestaan er uiteraard ijdele narcisten!’

Hoe herken je een narcist?

We mogen niet op de stoel gaan zitten van de psychiater en iemand lukraak een etiket op plakken. Mensen roepen heel snel: ‘Mijn ex was een narcist!’ Of: ‘Ik heb een narcistische vader of baas’. Maar wat je wel kunt doen, is letten op iemands gedrag. Iemand die jou emotioneel, verbaal of fysiek beledigt. Iemand die je grenzen negeert.

De enige manier om jezelf tegen psychische schade te beschermen is om grenzen te stellen.

Omdat veel mensen slachtoffer zijn van narcisten heb ik zelf veel onderzoek gedaan naar narcisme in de geboortehoroscoop. Ik heb tientallen horoscopen bestudeert van klanten die slachtoffer zijn van narcisme, maar ook van narcisten zelf. Ik heb uiteraard ook narcisten om me heen maar die houd ik op afstand.

Ik geloof dat jij erg geïnteresseerd bent in dit onderwerp, anders las je dit niet. Daarom deel ik graag mijn bevindingen met je. Ik ga je eerst vertellen wat de symptomen zijn van narcisme en daarna vertel ik je welke patronen in iemands horoscoop duiden op of neigen naar narcisme.

narcist

Wat zijn de symptomen van narcisme?

Een narcist heeft een opgeblazen gevoel van eigenwaarde: ze vinden dat ze overal waar ze naar toe gaan met speciale zorg moeten worden behandeld. Arrogantie en neerbuigendheid zijn er elke dag. Ze kunnen scenes creëren en woede-uitbarstingen vertonen als ze niet met speciale zorg worden behandeld. Narcistische woede is explosief en onvoorspelbaar.

Een narcist heeft twee gezichten. Ze spelen enerzijds de charmeur en gedragen zich voorkomend en netjes. Ze doen zich voor als beleefd en meelevend en komen bewogen en emotioneel over. Anderzijds is de narcist keihard en gaan ze letterlijk over lijken.

Er zijn openlijke narcisten en verborgen narcisten. De laatste lijken misschien verlegen en nederig maar niets is minder waar. Als je ze triggert komt hun woede los. Ze zeggen dan iets in de trant van: ‘Weet je wel tegen wie je het hebt?’. Ze kijken je doordringend aan en willen dat je bezwijkt onder hun toon en houding. Ik heb ze zelf ook om me heen. Brrrr ….

narcist

Een narcist heeft last van grootheidswaan. Narcisten geloven oprecht dat ze zonder de juiste papieren of ervaring al heel wat zijn. Ze willen je laten geloven dat ze tot grote prestaties toe in staat zijn en dat de wereld a piece of cake voor ze is. Maar in werkelijkheid kunnen ze het niet waarmaken, omdat het hen ontbreekt aan kennis, vaardigheden of zelfmotivatie.

Een narcist heeft een laag zelfbeeld of een minderwaardigheidscomplex. Dit maskeert hij of zij natuurlijk, daarom is het zo lastig om hem of haar te herkennen.

Een narcist heeft behoefte aan lof en bewondering. Heel irritant, ze hebben continue geruststelling nodig dat ze waardevol zijn. Als ze niet worden geprezen ontsteken ze in woede. Een verborgen narcist geeft jou het gevoel dat hij/zij dol op je is en wil er zeker van zijn dat jij ook van hem of haar houdt. Maar laat je niet misleiden! Het gaat om hen, hun ego. Niks anders. Sorry.

Ze willen niets anders dan adoratie, bewondering, aandacht, erkenning en complimenten. Om hun eigen prestaties groter te doen lijken spreken ze denigrerend over anderen. Ze kleineren en beledigen dat het een lieve lust is. Kortom, erg neerbuigend.

narcist

Een narcist denkt recht te hebben op alles wat ie wil. Ze zijn dwingend en willen ter stond waar ze om hebben gevraagd. Ze zijn niet snel tevreden en ze geven je het gevoel dat je het niet goed of snel genoeg hebt gedaan. Ze snauwen je af, zijn alles behalve vriendelijk en behandelen je respectloos. Een woedeaanval valt jou ten deel.

Verborgen narcisten kunnen dus geheime middelen gebruiken om te krijgen wat ze willen. Ze doen je bijvoorbeeld veel gunsten, maar er staan verwachtingen tegenover. Denk maar niet dat ze het doen omdat ze jou zo willen pleasen. Ze willen iets van je gedaan krijgen en dokteren dus in een split second een plan uit. Van jou wordt dan verwacht dat je niet tegenstribbelt en gehoorzaamt. Bah. Bah. Bah. En au!

‘Obama is geen narcist maar deze uitspraak is echt een uitspraak van een narcistische leider. In dit geval wilde hij een statement maken en de lachers op zijn hand krijgen en een échte narcist doet aan zelfverheerlijking vanwege zijn of haar behoefte aan erkenning, complimenten en aandacht.’

Een narcist heeft een gebrek aan empathie. Ze beschouwen alles en iedereen als een hulpmiddel of gebruiksvoorwerp. Ze zullen alle tactieken uit de kast halen om van jou gedaan te krijgen wat ze willen: verleiden, chanteren, pijn doen, liefhebben, enzovoort.

Een narcist houdt geen rekening met je gevoelens of begrijpen je gevoelens niet; je bestaat alleen om ze op de een of andere manier te dienen.

Een narcist is een verbaal sterke persoon. Ze komen heel overtuigend over. Ze maken dus indruk en komen hierdoor met veel weg. Ze zijn sterk in suggestieve communicatie waarin je min of meer te kennen wordt gegeven dat ze bepaalde verwachtingen van je hebben.

Een narcist pest je door je te betuttelen, lastig te vallen, je gevoelens af te wijzen en zelfs door je te negeren.

Een narcist is arrogant en staat graag in het middelpunt. Ze passen totaal geen zelfreflectie toe.

Een narcist is heersend en dwingend. Als je niet doet wat ze willen dan ben jij de gebeten hond.

narcist

Een narcist manipuleert je. Een narcist is een manipulator eerste klas en kan je emotioneel chanteren door je bijvoorbeeld met iets bang te maken. Narcistische mishandeling is verraderlijk in die zin dat het misbruik in het geheim, sluw en vaak indirect is. Deze manier van handelen noemen ze Gaslighting.

Gaslighting is een manipulatietechniek en een van de meest schadelijke vormen van emotionele mishandeling. Het is erop gericht om iemands zelfvertrouwen kapot te maken en meer macht over de ander te krijgen. Het leidt ertoe dat het slachtoffer aan zichzelf gaat twijfelen.

Een narcist voelt zich snel superieur. Hij of zij kan het én weet het allemaal beter. Maar anderzijds kan de narcist in de slachtofferrol schieten. Hij of zij klaagt steen en been dat hij of zij zich onbegrepen voelt en dat hij of zij het zo zwaar heeft. Het leven heeft hij of zij niet cadeau gekregen. Het valt helemaal niet mee om in zijn of haar schoenen te staan en bla, bla, bla.

Een narcist liegt dwangmatig. Ze verdraaien de waarheid al naar gelang hun behoeften. Dit kan leiden tot extreme verwarring. Hun leugens beginnen subtiel en worden steeds groter.

Een narcist kan chanteren, bedriegen, frauderen en oplichten. Narcisten hebben geen moeite om je op slinkse wijze geld afhandig te maken om vervolgens je nooit meer terug te betalen. Ze geven simpelweg als reden op dat jij hen ook nog links of rechts wat bent verschuldigd en strepen hun schuld daarmee weg.

Een narcist heeft geen consequent normen- en waardensysteem. Ze veranderen van standpunt al naar gelang wat hen het beste uitkomt. Soms hebben ze ook extreem uitgesproken normen en waarden. Dit is om jou te doen twijfelen aan je eigen normen en waarden.

Een narcist heeft vaak een groot libido vanwege hun grote behoefte aan zelfliefde of juist het gebrek aan zelfliefde. De begeerte door een ander en de seksuele ontlading, geeft ze een tijdelijk gevoel van superioriteit. Dit gevoel moet constant gevoed worden om in stand te worden gehouden.

 

Narcistische aanwijzingen in de geboortehoroscoop

Een kanttekening vooraf. Er is niet één aspect of één teken, planeet, dat geassocieerd kan worden met zo’n mentale stoornis. Ik let voornamelijk op een aantal aanwijzingen die op narcisme kunnen duiden.

Je moet weten dat ondanks dat bepaalde punten in de horoscoop kunnen duiden op narcisme, er verschillende bewustzijnsniveaus zijn. Dus niet iedereen met een gelijke stand van planeten in de geboortehoroscoop zal zich op dezelfde manier herkennen.

Het is voor mij als astrologe, en voor alle astrologen, onmogelijk om zonder iemand te kennen, direct een etiket op te plakken. Als je een beetje verstand hebt van astrologie, adviseer ik je om niet mensen te beoordelen die je niet persoonlijk goed kent, op basis van mijn bevindingen.

narcist

Zoals ik al zei, mijn vader was een narcist. Natuurlijk nooit officieel zo gediagnosticeerd, maar naast dat hij voldoet aan de criteria van een narcist, ben ik ervaringsdeskundige. Een mooi voorbeeld van hoe hij zijn eigen ego wilde voeden, is door aan zijn kinderen te vragen bij wie ze het liefst zouden willen wonen als hij en hun moeder uit elkaar zouden gaan.

Kinderen die bang zijn zeggen direct: bij jou papa! Kinderen zijn loyaal naar hun ouders vanwege hun afhankelijkheidsrelatie. Maar mijn vader trok het zich persoonlijk aan. Zijn ego moest gevoed worden, en zo haalde zijn gekwelde geest de bevestiging dat hij geliefd werd. Kinderen worden op deze manier vaak door narcistische door ouders misbruikt.

Bij mijn vader was ik de enige die zei dat ik in dat geval bij mama wilde wonen. Zo’n reactie ontstak hem in woede. Vervolgens werd ik dagenlang genegeerd en werd ik zelfs alleen thuis gelaten, terwijl hij expres leuke dingen ging doen met het gezin. Eenmaal thuis beklaagde hij zich dat niemand van hem hield. Dat hij liefde moest kopen door leuke dingen te doen. En zo kreeg hij het weer voor elkaar dat iedereen hem knuffels, liefde en aandacht gaf.

narcist

‘Een narcist schuilt zich achter een masker van grootheidswaanzin.’

Narcisten zijn gewond in hun ego

Of het nu komt omdat de ouders hun zelfgevoel volledig hebben vernietigd, of omdat zij het goud waren dat constant werd geprezen, aanbeden en overgehaald, in beide gevallen ontwikkelt de narcist een zelfgevoel dat niet strookt met de werkelijkheid. Zij voelen zich niet gezien of gewaardeerd om wie ze zijn en daarom zoeken ze extern naar zelfbevestiging. Ze omringen zich dus het liefst met ja-knikkers en dulden geen tegenslag of tegenspraak.

narcist

‘Een narcist heeft op jonge leeftijd een wond opgelopen. In de esoterie gaan we er zelfs vanuit dat de wond al in eerdere levens is opgelopen en dat deze generaties lang met zich mee gedragen wordt. Het is geen excuus om hun gedrag goed te praten, maar wel een verklaring.

narcist

De narcist gelooft ook dat hun ego-wensen al het andere en alle anderen overstemt. Daarom kijk ik naar Pluto-aanwijzingen, want die duiden op ongevoeligheid. En vooral de combinatie tussen Neptunus/Pluto, want die duidt op verbergen of manipuleren door hun acties.

Hun ongevoeligheid om het welzijn van anderen volledig te negeren en de schade die ze aanrichten voor zichzelf te rechtvaardigen, moeten ze ofwel geen zorg voor andere mensen hebben, of ze moeten zo losgekoppeld zijn van hun emoties dat ze geen spijt, schuld of inleving ervaren, zoals de rest van de wereld.

🔹Aanwijzingen van een gewond ego/zelfgevoel

Alle aspecten tussen Zon – staat voor je identiteit – en Cheiron, Jupiter, Pluto of Neptunus. Zo geeft bijvoorbeeld een Zon/Jupiter-samenstand de neiging naar een opgeblazen ego en als Pluto in oppositie staat, dan weet je dat er serieus sprake is van blinde vlekken en onderliggend trauma als het op hun identiteit aankomt.

Als Cheiron in het vijfde huis staat, het huis van het ego, of in Leeuw dan zien we hier duidelijk een wond. En Nessus oppositie Echo wijst ook op wond in de identiteit.

Jupiter inconjuct Zon onthult vaak een grillig ego. Iemands ego is dan opgeblazen en dan weer plat. Om gek van te worden.

En tot slot: Maan in samenstand met Dejanira laat zien dat iemand emotioneel diep gewond is. Het grenst ook aan de wond van een bordeliner.

🔹Aanwijzingen dat iemand niet of slecht op zichzelf kan reflecteren en/of een verkeerd beeld heeft van de werkelijkheid

Een sterke Neptunus positie in de geboortehoroscoop.

🔹Ongevoeligheid

Een sterke Pluto-positie in de geboortehoroscoop met vaak een aspect naar Zon of Mars.

🔹Verbergen of manipuleren

Een spannende Neptunus positie in de geboortehoroscoop vaak in aspect met Mars.

Een combinatie van Pluto/Mars is sowieso altijd oppassen geblazen.

🔹Gebrek aan empathie

Meestal is er dan iets aan de hand met de Maan. De Maan regeert over onze gevoelens en gevoel van welzijn. De Maan van een narcist staat vaak in aspect met Mars, Saturnus of Uranus. Omdat een narcist ook een scheef waardesysteem heeft zou een gekwelde Venus in de geboortehoroscoop hier de oorzaak van kunnen zijn.

Als iemand in een geboortehoroscoop weinig water heeft, dan heeft iemand ook weinig inlevingsvermogen. Dit kan gebeuren doordat de Maan niet in een waterteken staat en daarbij ook geen aspecten maakt naar andere waterpunten zoals Neptunus, Vissen, Kreeft, Schorpioen of Pluto.

En drie laatste en superbelangrijke aanwijzingen heb ik gevonden in de asteroïden die zijn vernoemd naar Narcissus, Echo en Lie. In geboortehoroscopen van bekende narcisten kwam ik heel vaak de combinatie tegen tussen Narcissus en Echo, en vooral in de aspecten vierkant en oppositie. Deze combinatie kwam ik niet tegen bij niet-narcisten, wat mijn hypothese bevestigt.

🔹Arrogantie, opschepperij, dikdoenerij en in het middelpunt willen staan

Er is duidelijk iets spannends aan de hand met de Zon die gekoppeld is aan het sterrenbeeld Leeuw. Een combinatie met Pluto vergroot het ego waardoor iemands kijk op de realiteit vertroebeld is.

🔹Macht, manipulatie, obsessie (met zichzelf), explosief en het vermogen om anderen diep te kwetsen

Ook hier weer Pluto die roet in iemands psyche gooit. Pluto hoort bij het teken Schorpioen en we hebben allemaal een scheut Plutonische krachten in ons. We beïnvloeden elkaar en we grijpen ook naar de macht als we het nodig hebben. Maar een narcist is altijd op zoek naar macht. Als hij of zij geen macht over je heeft, zoekt hij of zij een ander slachtoffer uit. Egoïsme is ook een kenmerk van een narcist, al ligt het niet aan de oppervlakte. Narcisten zijn namelijk charmeurs die hun ware aard verbergen.

Iemand met Mars in Weegschaal weet hoe hij/zij iets voor elkaar kan krijgen zonder dat anderen dat doorhebben. En zeker met Neptunus in de buurt van Mars. Zo iemand gaat geraffineerd te werk. Natuurlijk is dit niet een aanwijzing op zichzelf. Maar voor mij vormt het vaak wel een red flag.

Hetzelfde geldt voor Neptunus in driehoek met Jupiter en Pluto in oppositie met Jupiter. Zo iemand is gericht op het verkrijgen van welvaart en macht.

Een Pluto in samenstand met Mars is ongelooflijk krachtig. Normaal gesproken worden deze krachten positief aangewend, maar een narcist zal deze samenstand gebruiken om als meester manipulator over lijken te gaan voor eigen gewin.

narcist

Narcisten zijn jaloers op mensen die in hun ogen meer hebben, maar dat zullen ze altijd ontkennen. Jaloezie is weer een Stier-Schorpioen dingetje en egoïsme hoort bij de Ram. Die voornamelijk denkt, ikke, ikke, ikke. Maar dat wil dus niet zeggen dat deze mensen narcisten zijn. Er moeten bepaalde combinaties zijn waar je haren van overeind gaan staan.

In je geboortehoroscoop zit een leugendetector

En dan tot slot de asteroïde Lie ofwel leugen. Pathologische leugenaars hebben de neiging om een sterke positie van Lie in hun geboortehoroscoop te hebben. Ik kan dan zien waar je dan met name over liegt. Over je gevoelens, over je prestaties, over je kwaliteiten, over je afkomst, over je intenties, enzovoort.

Tweelingen staan er om bekend dat ze snel even een leugen eruit gooien en ze hebben vaak veel woorden nodig om hun verhaal kracht bij te zetten. Dat wil niet zeggen dat alle Tweelingen leugenaars zijn! Maar ik heb wel gemerkt dat mensen met Mars in het teken Tweelingen, kunnen liegen dat het gedrukt staat. Ze kunnen razendsnel denken, dus een excuus is zo verzonnen. Tweelingen hebben ook meerdere gezichten. Ze schakelen makkelijk over en sommigen vinden het lastig om te weten of je iemand bij de kop of de kont hebt.

Ben jij een jij een ondernemende kennisexpert en ben je allergisch voor narcisten of voel je dat je hierin nog iets te leren hebt om te kunnen doorbreken met je bedrijf? Aarzel niet en maak een vrijblijvende afspraak met mij. We moeten praten.

narcist

 

Aanwijzingen voor narcisme-slachtoffers in de geboortehoroscoop

Een narcist wil nemen, een slachtoffer wil geven. Zo moet je het zien. Niet alleen kan je dus in een geboortehoroscoop een narcist ontmaskeren, je kunt ook in de geboortehoroscoop goed zien of iemand gevoelig is voor een narcist.

Een slachtoffer klinkt heftig maar dat is het ook écht. Mensen die jarenlang mishandelt zijn door een narcist hebben therapie nodig om er weer bovenop te komen. En dan nog is het maar de vraag of iemand ooit volledig hersteld.

Natuurlijk is één aanwijzing in iemands geboortehoroscoop niet voldoende. Het gaat om een optelsom van meerdere aanwijzingen. Narcisme discrimineert niet. Dat wil zeggen dat er narcisten bestaan over alle lagen van de bevolking. Van rijk tot arm. Van directeur tot werkloze, van intelligent tot laaggeschoold. Mannen, vrouwen, kinderen, bejaarden … het maakt niet uit!

🔹Gebrek aan grenzen

Om in de val te lopen van een narcist kijk ik of ik een gebrek aan grenzen kan zien in de geboortehoroscoop. Om te onderzoeken of een narcist zich binnen de familie van het slachtoffer bevindt, kijk ik direct naar alle Neptunus-aspecten. Neptunus in aspect met Zon, verwijst naar de vader. Dat betekent dat de vader degene is, die als slachtoffer zijn kind pakt.

Ik heb ook een vader gehad, hij leeft niet meer, met narcistische trekken. Wat het betekende kwam ik pas veel later in mijn leven achter. Maar goed, ook in dit geval maakt mijn Neptunus een aspect met mijn Zon.

Als Neptunus in aspect staat met de Maan dan is de moeder de narcist. Als Neptunus in aspect staat met Mercurius dan is een broer of een zus een narcist. Meestal zie ik deze aspecten richting het 4de of 10de Huiscusp maken. Dit zegt je waarschijnlijk niet zo veel. Maar mij zegt het dat je bent opgegroeid in een omgeving waarin je niet je eigen grenzen kon stellen, en daarom werd je vanaf het begin blootgesteld aan het misbruik. Asteroïde Nessus speelt hierbij ook vaak een prominente rol.

Als de narcist iemand is die je pas later in je leven ontmoet, zoals in een relatie, dan heb je nog steeds dus aanwijzingen nodig voor een gebrek aan grenzen. Alleen wordt in dit geval gekeken naar transisterende planeten. Ofwel, wat er in de hemel gaande is en wat voor effect het heeft op de posities van jouw Venus, Mars of Maan. Er moet dan sprake zijn van een spanningslijn met Neptunus aan de hemel.

narcist

Als het slachtoffer langdurig is mishandeld in de kindertijd of door een partner, dan zie ik Nessus vaak een harde aspect maken met Zon, Maan, Mercurius of Venus.

🔹Onvermogen om los te laten

Het slachtoffer van een narcist houdt te strak vast aan een illusie, het geprojecteerde beeld dat we door Neptunus zien. Als iemand niet loslaat dan blijft de persoon in een vicieuze cirkel. De meeste mensen keren zich tegen narcisten, maar er blijven altijd mensen over die willen geloven in de goedheid van de mens en hopen op verandering. Ze zien zelf niet zo gauw wat er aan de hand is omdat een narcist ze verwart. Ze denken dat het aan hen zelf ligt en het duurt lang voordat het kwartje valt. Meestal is de situatie dan helemaal uit de hand gelopen. Het slachtoffer blijft als een uitgehold hoopje ellende achter en is zijn of haar zelfvertrouwen compleet kwijt.

Planeet Pluto trekt vaak drama en misère aan. Dus zo iemand weet wat er gebeurt maar kan zich er vervolgens niet van ontworstelen. Pluto staat dan in een spannend aspect met Zon, Maan, Mars of Mercurius. Dit geldt met name voor de slachtoffers die iemand later in hun leven hebben ontmoet zoals een vriend of partner.

🔹Groot empathisch vermogen

Een slachtoffer heeft ondanks de pijn die het leven met een narcist met zich meebrengt, veel begrip en geduld. Empathie vind je bij planeet Neptunus, maar natuurlijk ook bij een overweldigende aanwezigheid van waterplaneten (Neptunus, Maan, Pluto), de waterhuizen in de geboortehoroscoop (4, 8 en 12) en alle drie watertekens (Schorpioen, Kreeft, Vissen).

Mij is ook opgevallen dat slachtoffers van narcisme vaak Neptunus in het 1ste huis hebben of in aspect met de Ascendant. Ze zijn als het ware verblind en leven zich in de ander in. Het duurt heel lang voordat ze de werkelijkheid onder ogen zien, en vaak moet dat met een flinke wake up call. Het is dan vaak te laat. De psychische schade is dan onmenselijk groot.

narcist

Als je het slachtoffer bent van een narcist, heb dan niet de ijdele hoop dat de persoon ooit zal veranderen, beseffen of toegeven. Hun trauma is vaak extreem diep begraven. Ze kunnen er niets aan doen. De enige manier om jezelf te redden is door alle communicatie te verbreken en weg te rennen zonder ooit terug te keren.

narcist

‘Ga weg! Ga weg! Ga weg! Dat is de enige manier om jezelf te redden. Zelfvertrouwen is namelijk niet verkrijgbaar als medicijnpilletje.’

Als je niet de mogelijkheid hebt omdat te doen, dan zul je strikte en stevige grenzen moeten stellen om jezelf ertegen te beschermen. Het moeilijkste deel van het hebben van een narcist in je leven is dat je geen afsluiting krijgt, je geen schuldbekentis krijgt, en als je dat doet, betekent dit dat je er weer in bent gezogen omdat een narcist niets toegeeft zonder een bijbedoeling. Zoals ik eerder zei: een narcist handelt, denkt en voelt alleen voor eigen gewin.

narcist

Professionele hulp voor slachtoffers van narcisten

Dit artikel is niet bedoeld om een narcist te identificeren zoals een psychiater dat kan. Dit artikel is ook niet bedoeld om les te geven aan de astrologie-gemeenschap. Dit artikel is enkel bedoeld om je te laten zien dat er een alternatieve manier is om een narcist te ontmaskeren. Daarbij verklap ik je mijn persoonlijke methode die je uiteraard zonder psychologische en pathologische kennis niet één-op-één kan toepassen.

Ben je zelf slachtoffer van een narcist en wil je professionele hulp? Weet dan dat er een professionele psychische hulplijn bestaat. Korrelatie is een hulpdienst voor professionele psychische en psychosociale hulp. Je kunt anoniem bellen, chatten of e-mailen. De telefonische hulpdienst wordt gerund door psychologen en maatschappelijk werkers. Je kunt ze bellen via 0900-1450 (15 cent per minuut). Meer informatie vind je op www.korrelatie.nl.

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd. Niets mag hiervan worden overgenomen zonder de uitdrukkelijke toestemming tenzij het citaatrecht wordt toegepast en de naam van de auteur kenbaar wordt gemaakt in het citaat.

DE ASTROLOGIE PODCAST

BUSINESS ASTROLOGIE VOOR EXPERTS

Deborah dringt tot je diepste kern door en helpt je om je expertstatus te claimen en door te groeien naar Bedrijfsalchemist. Geheime wapen? ASTROLOGIE + HIGH-END POSITIONERING. Vraag gratis jouw geboortehoroscoop aan via 👉🏻 https://cab.hweo.nl/gratis-persoonlijke-geboortehoroscoop/

Door naar deze podcast te luisteren groeit je emotionele en spirituele intelligentie. Je leert hoe je als expert je kunt vestigen als de #1 autoriteit in jouw markt en hoe je met het grootste vertrouwen je bigger vision deelt. Wil je voortaan geen aflevering missen? Abonneer je dan op De Astrologie Podcast.

Ben je een kennis-expert en wil je next level gaan en bedrijfsalchemist worden? Plan dan je call voor vrijblijvend gesprek. Ik ben de astrologie business expert, je bent bij mij in goede handen.

© Deborah Cabau | | Deborah is Spiritueel Business Coach en Business Astroloog. Zij de oprichter van de School voor Bedrijfsalchemisten®️, bestseller auteur van The Holy Grail voor Bedrijfsalchemisten, host van De Astrologie Podcast en bedenker en maker van Deborah On Demand. Een 24/7 spirituele chatdienst voor ondernemers.

Kernwaarden: spiritualiteit, bewustzijn, persoonlijke groei en ondernemen.

DEBORAH CABAU ASTROLOGISCH BUSINESSCOACH

Mijn missie is om kennisexperts en professionele coaches te helpen met het maken van goede strategische keuzes. dat doe ik door het goud op te sporen in de persoonlijke horoscoop en deze te vertalen naar een personal brand business die tikt als een klokje.

Wil je ook een succesvolle business als spirituele ondernemer? Stap in mijn magische wereld waarin we samen met behulp van astrologie en gechannelde boodschappen jouw strategie vormgeven.

Dit is het moment!

Anderen lezen ook

Schrijf je in voor

The Holy Grail

Schrijf je hier in voor het boek The Holy Grail voor Bedrijfsalchemisten, welke op 24 oktober 2024 gaat uitkomen, en wordt op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen.

Marketing door

Direct aanvragen

Geboortehoroscoop

De stand van de sterren tijdens jouw geboorte heeft enorm veel impact op je karakter en het verloop van je leven.

Aan de hand van jouw geboortehoroscoop kan ik je bijna alles vertellen over jouw persoonlijkheid.

Nieuwsgierig naar jouw eigen geboortehoroscoop?

Meld je aan

Holy Grail

Op 24 oktober 2024 lanceer ik groots mijn boek The Holy Grail voor Bedrijfsalchemisten in het prachtige Planetarium Groningen. Tijdens dit event neem ik je mee in mijn fascinatie voor de kosmos met een adembenemende DOME-projectie die de hele koepel vult. Het wordt een ervaring die je nog lang zal bijblijven!

Wil je daar graag bij zijn, bestel dan hier je eigen persoonlijke ticket!