HET FINANCIEELE DAGBLAD: MET HULP VAN BOVEN

Door: Floor Bakhuys Roozeboom

Verschenen in Financieel Dagblad van 10 augustus 2019

Voor een belangrijke zakelijke beslissing tarotkaarten laten leggen? Spirituele coaching in het bedrijfsleven: de een vindt het zweverige lariekoek, de ander zweert erbij. ‘Zo’n consult geeft me bij twijfel soms net het duwtje in de rug dat ik nodig heb’.

Spiritualiteit en het zakenleven: het lijkt een tegenstrijdige combinatie. Maar de verhalen over professionals uit het zakelijke en bestuurlijke leven die te rade gaan bij waarzeggers, mediums, astrologen en spiritueel coaches zijn van alle tijden. Van Ronald Reagan tot Franklin D. Roosevelt: de lijst van prominenten die naar verluidt ooit hulp ‘van hogerhand’ hebben ingeroepen is eindeloos.

Ook in Nederland is het geen onbekend fenomeen. Zo was koningin Juliana jarenlang toegewijd aan gebedsgenezer en handoplegster Greet Hofmans. Bekende Nederlanders als Ruud Gullit, Nina Brink en Neelie Kroes en vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg zouden geregeld voor advies hebben aangeklopt bij de in 2007 overleden astroloog Simon Suiker. Ook vandaag de dag raadplegen ondernemers, bestuurders en topmannen en -vrouwen uit het bedrijfsleven nog altijd gidsen met bijzondere gaven voor persoonlijk en zakelijk advies.

Voor Marjan van de Bult (30), ondernemer en businesscoach, is de combinatie van zakelijkheid en spiritualiteit volkomen vanzelfsprekend.  ‘Bij het nemen van beslissingen als ondernemer draait het niet alleen om zakelijk inzicht en strategie, maar ook om in contact staan met jezelf en kunnen vertrouwen op je intuïtie,’  zegt ze. ‘ Ik laat me als ondernemer graag coachen door mensen die me verder kunnen helpen en daarbij gaan het zakelijke en het spirituele altijd hand in hand.’ Zo is ze bij het bekende Schotse tv-medium Derek Ogilvie geweest voor een een-op-eenreading. Volgens haar heeft die reading haar zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak enorm geholpen.

‘Je mag van tevoren niets over jezelf vertellen, maar hij wist heel veel,’ vertelt ze. ‘Ik was kort daarvoor gaan stappen met vrienden en had ‘s nachts op de stoep voor de Specsavers  even staan nadenken over een zakelijke beslissing waar ik al een tijdje tegenaan hikte. Ogilvie zei: “Waar je aan dacht toen je die avond voor de Specsavers stond, dát is de juiste beslissing. Daar moet je voor kiezen.” Geen idee hoe hij het wist, maar het was het duwtje in de rug dat ik nodig had om een andere richting uit te gaan met mijn bedrijf.’

Stille worsteling

Ook is Van de Bult een tevreden cliënt van astrologisch businesscoach Deborah Cabau. Cabau heeft een eigen praktijk, waar ze ondernemende vrouwen adviseert op basis van hun astrologisch profiel. ‘Van iedere cliënt trek ik een uitgebreide geboortehoroscoop, die ik vervolgens gebruik als startpunt, een soort routekaart eigenlijk,’ vertelt Cabau. ‘Op basis van die routekaart vertel ik mensen bijvoorbeeld waar hun kracht ligt, wat terugkerende thema’s zijn, hoe ze op anderen overkomen en wat iemand’s roeping is. Ook spoor ik mijn klanten aan hun schaduwkanten – de kanten die je juist liever niet toont – juist meer in te zetten, omdat hier vaak onontgonnen potentieel in schuilt. Vaak worden mensen helemaal rood of emotioneel, omdat ik dingen benoem die ze heel sterk voelen, maar die ze nog nooit hardop hebben uitgesproken.

Hoewel Cabau de geboortehoroscoop als uitgangspunt neemt, baseert ze zich in haar coaching niet alleen op de stand van de sterren: ‘Ik heb altijd een scherp ontwikkelde mensenkennis en een sterk psychologisch inzicht gehad,’ vertelt ze, ‘en door mijn jarenlange ervaring als personeelsmanager weet ik hoe het bedrijfsleven werkt en ben goed in het inschatten van mensen. Wat hun talenten en competenties zijn, wat ze moeite mee hebben en waar hun potentieel ligt.’

Volgens Cabau is haar werk niet per se ‘zweveriger’ dan dat van een ‘gewone’ businesscoach. ‘Het verschil is dat ik de horoscoop als startpunt neem voor het gesprek. Maar vervolgens heb ik het ook gewoon over businessplannen, doelgroep en strategie. Mijn analyses zijn toepasbaar en concreet. Het enige verschil is dat ik ze verpak in de symbooltaal van de astrologie.

Discrete sparringpartner

Ook paragnost Liesbeth van Dijk, bekend van onder meer tv-programma’s als Het Zesde Zintuig en Paranormale Kinderen, praat in nuchtere bewoordingen over de ‘gave’ waarmee ze een brede zakelijke klantenkring van advies voorziet: ‘Mensen noemen mij vaak een ziener, maar al mijn zintuigen zijn sterk ontwikkeld. Bij dieren zie je dat ook. Een hond of kat ruikt of een baasje ziek is. Wilde dieren communiceren vaak over lange afstanden met elkaar en overleven op hun zintuigen. Ik zie bijvoorbeeld hoe een bedrijf kan groeien, ruik of iemand weinig zelfvertrouwen heeft, hoor of er problemen op de loer liggen en voel of een bepaalde beslissing goed of minder goed kan uitwerken.’

Zo begeleidt ze ervaren zakenmensen, ceo’s, maar ook start-ups. ‘De wereld verandert snel, dus moet je als ondernemer of ceo alert anticiperen om het bedrijf op tijd de juiste wending te geven. In mij vinden mensen een discrete sparringpartner, die hen helpt om hun koers te bepalen.’ De meeste zakenmensen komen maandelijks of een paar keer per jaar op consult bij Van Dijk. Maar het komt ook voor dat ze haar bellen met een acute vraag.

Namen noemt ze niet. Want hoeveel beroemde voorbeelden er ook zijn van prominenten die een beroep doen op spiritueel coaches, het blijft – zeker in het bedrijfsleven – toch nog altijd een beetje een taboe. Een vaste klant van Van Dijk, een mannelijk ondernemer (48) die actief is als consultant en investeerder in verschillende landen, is bijvoorbeeld wel bereid te vertellen over zijn ervaringen, maar hij wil liever niet met zijn echte naam in dit verhaal. ‘ Als het aankomt op dingen die verder gaan dan het rationele hebben mensen nu eenmaal al snel hun oordeel klaar’, verklaart hij zijn keuze. Ook hij zelf was aanvankelijk sceptisch toen een bekende hem aanraadde eens bij Van Dijk langs te gaan. Maar na het eerste gesprek was hij om.

‘Ze vertelt je wat ze voelt en ziet en ze zet dat op een heel heldere manier uiteen’, zegt hij, ‘eerlijk en to the point. Confronterend ook. Soms gaat het concreet over een deal waar je mee bezig bent, soms betreft het een bredere ontwikkeling in je leven.’

Hij is zich ervan bewust dat niet iedereen zich er iets bij kan voorstellen. Al zolang als de verhalen over de invloed van spirituele adviseur de ronde doen, hekelen sceptici het idee dat bestuurders en zakenmensen zich bij belangrijke beslissingen baseren op advies dat niet op rationele afwegingen gestoeld is. Hij vindt dat zelf onzin. ‘Mensen doen graag alsof business puur rationeel is. Maar dat is niet zo. Het draait voor een groot deel om emotie, intuïtie en menselijkheid en dus ook om spiritualiteit. Toch zal hij andere ondernemers niet snel pushen het ook eens te proberen. ‘Als je er voor openstaat, zou ik zeggen: probeer het eens. Maar als je er niets mee hebt, ook prima. Voor mij persoonlijk zijn deze consulten in elk geval heel waardevol. En daar gaat het om.’

Zo, dit was het complete artikel. Leuk dat je hem helemaal hebt gelezen!

DE ASTROLOGIE PODCAST

BUSINESS ASTROLOGIE VOOR EXPERTS

Deborah dringt tot je diepste kern door en helpt je om je expertstatus te claimen en door te groeien naar Bedrijfsalchemist. Geheime wapen? ASTROLOGIE + HIGH-END POSITIONERING. Vraag gratis jouw geboortehoroscoop aan via 👉🏻 https://cab.hweo.nl/gratis-persoonlijke-geboortehoroscoop/

Door naar deze podcast te luisteren groeit je emotionele en spirituele intelligentie. Je leert hoe je als expert je kunt vestigen als de #1 autoriteit in jouw markt en hoe je met het grootste vertrouwen je bigger vision deelt. Wil je voortaan geen aflevering missen? Abonneer je dan op De Astrologie Podcast.

Ben je een kennis-expert en wil je next level gaan en bedrijfsalchemist worden? Plan dan je call voor vrijblijvend gesprek. Ik ben de astrologie business expert, je bent bij mij in goede handen.

© Deborah Cabau | | Deborah is Spiritueel Business Coach en Business Astroloog. Zij de oprichter van de School voor Bedrijfsalchemisten®️, bestseller auteur van The Holy Grail voor Bedrijfsalchemisten, host van De Astrologie Podcast en bedenker en maker van Deborah On Demand. Een 24/7 spirituele chatdienst voor ondernemers.

Kernwaarden: spiritualiteit, bewustzijn, persoonlijke groei en ondernemen.

DEBORAH CABAU ASTROLOGISCH BUSINESSCOACH

Mijn missie is om kennisexperts en professionele coaches te helpen met het maken van goede strategische keuzes. dat doe ik door het goud op te sporen in de persoonlijke horoscoop en deze te vertalen naar een personal brand business die tikt als een klokje.

Wil je ook een succesvolle business als spirituele ondernemer? Stap in mijn magische wereld waarin we samen met behulp van astrologie en gechannelde boodschappen jouw strategie vormgeven.

Dit is het moment!

Anderen lezen ook

Schrijf je in voor

The Holy Grail

Schrijf je hier in voor het boek The Holy Grail voor Bedrijfsalchemisten, welke op 24 oktober 2024 gaat uitkomen, en wordt op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen.

Marketing door

Direct aanvragen

Geboortehoroscoop

De stand van de sterren tijdens jouw geboorte heeft enorm veel impact op je karakter en het verloop van je leven.

Aan de hand van jouw geboortehoroscoop kan ik je bijna alles vertellen over jouw persoonlijkheid.

Nieuwsgierig naar jouw eigen geboortehoroscoop?

Meld je aan

Holy Grail

Op 24 oktober 2024 lanceer ik groots mijn boek The Holy Grail voor Bedrijfsalchemisten in het prachtige Planetarium Groningen. Tijdens dit event neem ik je mee in mijn fascinatie voor de kosmos met een adembenemende DOME-projectie die de hele koepel vult. Het wordt een ervaring die je nog lang zal bijblijven!

Wil je daar graag bij zijn?