WAAROM DE KERK FALIEKANT TEGEN ASTROLOGIE IS

astrologie

Categorie

Geschreven door

Deborah Cabau I Astrologie I sterrenbeelden I horoscoop
Deborah Cabau

Deel dit artikel

Als je liever luistert, luister dan hier naar de aflevering van De Astrologie Podcast over waarom de kerk faliekant tegen astrologie is:

Christendom en astrologie hebben een ongemakkelijk verleden. In het begin ging het nog allemaal prima, maar mettertijd werd de strijd vuriger. Dit had niets te maken met het geloof zoals God deze naar de wereld zou hebben gebracht, maar met de mening van enkele prominente hooggeplaatsten die hun mening stellig verkondigden. In het begin was het christendom namelijk helemaal niet vijandig richting astrologie, het christendom was zelfs nieuwsgierig naar het onderwerp.

Je moet weten dat astrologie en astrologen razend populair waren in de jaren voor Christus. Er was steeds meer kennis over de werking van de kosmos en er werd hevig kennis uitgewisseld en getoetst vanuit verschillende windstreken en met name vanuit Babylonië. Wil je meer weten over wie Jezus Christus was dan kun je deze artikelen er op na lezen:

Had Jezus ook een Geboortehoroscoop?

Het Bijzondere Karakter van Jezus Christus

Als je liever luistert, luister dan hier naar de podcasts:

In de eerste eeuw na Christus, blijkt uit de geschiedschrijving, had de kerk veel concurrentie van verschillende geloofsstromingen, en werd astrologie dan ook als een bedreiging gezien. Niemand wilde volgelingen verliezen. De wereld was bezig met zieltjes te winnen voor eigen geloof. Om astrologie uit te bannen gingen de kerkvaders op zoek naar Bijbelteksten die niet in het voordeel spraken van astrologie. Logisch dat je geen propaganda vindt voor een ander geloof dan het eigen geloof. Zo werkt dat nog steeds. Kijk maar naar politieke partijen en ondernemers. Iedereen praat voor eigen parochie.

Overigens is astrologie géén geloof. Ook dat is een misverstand. Wil je exact het verschil weten tussen astrologie en geloof, lees dan dit artikel Astrologie Is Geen Religie Of Bijgeloof, Maar Wat Dan Wel? of beluister hier de podcast:

Maar dit terzijde. En weet je, het waren zelfs de christenen die het totaal niet vreemd vonden dat een ster de drie wijzen – en dit waren zelfs astrologen – naar de kribbe van de pasgeboren Jezus in Bethlehem leidde. Zij vonden het doodnormaal dat God de komst van zijn Zoon in de hemel aankondigde. Als je nu helemaal verbaasd bent, dan vind je dit artikel ook vast interessant: De Eersten Die Jezus Bezochten Waren Astrologen, of beluister hier de podcast:

Astrologie bestond al veel eerder dan het christendom. In de drie eeuwen na Christus bestonden astrologie en het nieuwe christendom naast elkaar. De heilige Clemens van Rome – een vriend en vertrouweling van Petrus en de derde paus – zou hebben verklaard dat de planeten en de sterren door God aan de hemel waren geplaatst ‘opdat zij een aanwijzing zouden vormen voor zaken in het verleden, heden en toekomst’.

Volgens Clemens was het ondenkbaar dat God de mens zou doen zondigen door een kwaadwillige plaatsing van de planeten om hen daar vervolgens voor te straffen. Nou, daar ben ik het volledig mee eens.

Het is een schande maar de kerkvaders onderzochten de astrologie niet, maar ze spuwden argumenten uit voorchristelijke tijden. Veel mensen waren destijds onwetend en daarnaast waren er mensen die het lef en de macht hadden om hun eigen denkbeelden door te drukken.

De Belgische journalist Staf Herten heeft onderzoek gedaan naar de verhouding tussen de Kerk en Astrologie. Zijn boek ‘De Universiteit van de Duivel’ is een openbaring voor iedereen die meer wil weten waarom de kerk zo faliekant tegen astrologie is. Herten beschrijft zijn bevindingen op een objectieve manier en hoewel het geen wetenschappelijk boek is, beschrijft hij alles aan de hand van verwijzingen naar geraadpleegde bronnen.

Helaas leeft Staf Herten niet meer, maar ik heb de eer gehad om hem eens te ontmoeten in Brussel toen zijn boek net uitkwam.

De toon van Herten is hier en daar ironisch en je merkt dat tijdens zijn ontdekkingen het juist de kerk is die het vaak moet ontgelden. Ik ben verliefd op dit boek. Mijn ultieme vrijbrief, alibi, toestemming of hoe je het ook maar noemen wilt, om astrologie SERIEUS te nemen met hoofdletters.

Nu dat je dit toch leest neem ik aan dat je interesse hebt in astrologie en hoogstwaarschijnlijk in je persoonlijke astrologie. Dat snap ik. En daarom heb ik iets tofs voor je. Je kunt vandaag hier geheel gratis jouw geboortehoroscoop aanvragen. Dan gaat er een wereld voor je open. Wedden?

Na je aanvraag kun je rustig dit artikel verder lezen hoor. En weet je, je ontvangt dan voortaan van mij mega-interessante artikelen en podcasts over astrologie in relatie tot persoonlijke ontwikkeling en hoe je jouw spirituele intelligentie kan laten groeien. Gratis! How nice!

De wortels van astrologie liggen in Babylonië

In het oude Babylonië (2de millennium v. Chr.) was het ‘lezen van de sterren’ zeer gebruikelijk omdat mensen het lot van landen en hun heersers wilden weten. We kunnen het niet met zekerheid vaststellen, maar de kans is aanwezig dat het ‘lezen van de sterren’ al van daarvoor dateert. Mensen observeerden de beweging van de hemel en zo konden ze wetmatigheden ontdekken in de cycli van de Zon, de Maan en de sterren.

Destijds dachten ze dat de goden deze planeten aanstuurden en tekens aan de mensheid doorgaven. Van priesters werd verwacht dat zij deze tekens gingen interpreteren. Kortom, er werd op basis van astronomische gegevens eeuwenlang informatie verzameld. Destijds was astronomie en astrologie onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Misschien vind je dit allemaal gortdroge informatie, maar ik smul hiervan. Als astrologe voel ik namelijk vaak de druk van de ‘gelovigen’ best wel. Ik moet mezelf vaak verklaren, maar ik ben hier niet op de wereld om iedereen te overtuigen van de werking van astrologie. Onze voorouders hebben dat allang bewezen en ik vind het interessant om te weten wáár het in de geschiedenis ‘mis’ is gegaan. Blijkt het gewoon een ordinaire concurrentiestrijd te zijn geweest, ingegeven vanuit het bolwerk uit Rome.

Illustratie: Wikipedia

In de tweede eeuw n. Chr. leefde apologeet Tertullianus. Apologeten waren een groep christelijke auteurs uit de tweede eeuw die het opkomende christendom hebben verdedigd. In zijn geschrift tegen de afgoderij beweerde Tertullianus dat de kennis van de astrologie, afkomstig was van gevallen engelen, ofwel demonen. Hij vond dat met de komst van Jezus, de Zoon van God, een einde was gekomen aan de astrologietijdperk.

Tertullianus vond het ultieme symbolische bewijs dat astrologie op zijn retour was, in het feit dat de astrologen, die de pasgeborene hadden bezocht, via een andere weg terugkeerden naar hun land van herkomst dan dat zij gekomen waren. Sinds de komst van Jezus was het gebruik van de duivelse kennis van de astrologie verboden.

Kortom, astrologie was al een doorn in het oog vóórdat Jezus Christus was geboren, binnen het Jodendom. Uit het boek van Herten blijkt dat zowel voor- als tegenstanders tot de conclusie komen dat planeten niet mensen ‘dwingen’ daar er sprake is van vrije wil. Het boek is mega-interessant als je wilt weten hoe astrologie in 2000 jaar tijd zich heeft ontwikkeld.

Wat betreft het bolwerk in Rome: zij blijven conservatief in denkwijze en houding, maar dat neemt niet weg dat astrologie een plek heeft weten in te nemen in onze maatschappij en steeds meer aan terrein wint.

De Astrologie Podcast

Vind je dit allemaal interessant en wil je nog meer te weten komen over astrologie? Voel je welkom in mijn community voor astrologieliefhebbers! Ik ben De Astrologie Podcast gestart zodat jij wekelijks gratis inspiratie krijgt op het gebied van psychologie, strategie en persoonlijke ontwikkeling in relatie tot astrologie. Daarbij staan talent, roeping en zielsmissie centraal.

Wil je voortaan geen aflevering missen? Abonneer je hier op De Astrologie Podcast.

Wedden dat je ook verslingerd raakt aan het astrologievirus!

Warme groet, Deborah❤️

Ben je benieuwd naar jouw astrologie? Download dan hier helemaal GRATIS jouw persoonlijke geboortehoroscoop.

Bekijk en bestel hier jouw horoscoopboek.

Wil jij graag weten of astrologie waardevol is voor jou? Ben je vrouw en heb je een bedrijf of ben je van plan een bedrijf te starten? Kijk dan hier voor meer informatie.

© Deborah Cabau | Deborah is auteur, astrologisch businesscoach en host van De Astrologie Podcast.

Kernwaarden: spiritualiteit, bewustzijn en persoonlijke groei.

Deel dit artikel

DEBORAH CABAU | ASTROLOGISCH BUSINESSCOACH

Mijn missie is om kennisexperts en professionele coaches te helpen met het maken van goede strategische keuzes. dat doe ik door het goud op te sporen in de persoonlijke horoscoop en deze te vertalen naar een personal brand business die klikt als een klokje.

Anderen lezen ook

ONTVANG GRATIS JE PERSOONLIJKE GEBOORTEHOROSCOOP